Wednesday, 27 July 2016

Apam Harum Manis

Apam Harum Manis / Apam met Zoete Aroma

Welkom op mijn eerste post!

'Apam Harum Manis' is een soort van gestoomde spons taart gegarneerd met plakjes banaan. Zoals de naam al doet vermoeden, het betekent letterlijk 'zoete aroma'. Dankzij de geur van de caramel-achtige palm suiker en het aangename aroma van de gestoomde banaan.



Harum Manis
Recept van Siti Mastura - Resipi Pesta Perut 2002.

Ingrediƫnten: (Maakt ongeveer 50 stukken)
300g palmsuiker
350ml water
50g boter
3 eieren
200g suiker
350g bloem
1/2 theelepel bakpoeder
1 theelepel bakpoeder
1/4 theelepel zout
1 eetlepel vanille-essence
Bananen - gesneden in ongeveer 1/2 cm dik

Ingredients: (Makes around 50 pieces)
300g palm sugar 
350ml water
1 pandan leaf (optional) 
50g butter
3 eggs
200g sugar
350g plain flour
1/2 tsp baking powder 
1 tsp baking soda
1/4 tsp salt
1 tbsp vanilla essence
Bananas - sliced about 1/2 cm thick 

Method:
- Combine palm sugar and water in a pot & boil over medium heat until the palm sugar dissolves.  
   Add in the butter and stir well. Leave to cool completely.
- Put the plain flour, baking powder,  baking soda & salt in a bowl.
- Beat eggs & sugar until light & fluffy. Fold in the flour.
- Pour the palm syrup a little at a time. Stir until well blended.
- Prepare the steamer & grease the mould with oil/butter.
- Pour the batter into the mould until 3/4 full. Top with sliced bananas.
- Steam for 15-20 minutes.
- Leave to cool completely & remove cakes from moulds.



No comments:

Post a Comment